Wonen op de Tuin

De projectnaam ‘Wonen op de Tuin’ verwijst naar de huidige bestemming van de locatie: een tuinderij. Het team van Ruimtemaken BV is een onderzoekstraject in gegaan om te bepalen of de locatie getransformeerd kan worden van tuindersbedrijf naar woningbouw. De kernwaarden van dit project zijn: Klimaatadaptief bouwen, Cultuurhistorische waarde, Toegesneden woningaanbod.

Klimaatadaptief bouwen

De bodem in het Westland zakt, waardoor bestaande woningen kampen met stijgend grondwater. Het team heeft daarom landschapsontwerpers Sant & Co ingeschakeld om te onderzoeken hoe 'De Tuinen' een aantrekkelijke woonlocatie kunnen worden zonder dat de bewoners natte voeten krijgen. Dit plan kan dienen als showcase voor andere (toekomstige) woningbouwprojecten in gebieden met een hoge waterstand.

Cultuurhistorische waarde

Het Groene Hart staat bekend om haar tuinderijen met sier- en fruitbomen. De gemeente ziet graag gebiedseigen kenmerken terugkomen in nieuwe (woningbouw)projecten. De betreffende tuinderij is zichtbaar vanaf de N207 en heeft daarom een etalagefunctie. Ruimtemaken zorgt ervoor dat de etalagefunctie een logische vertaling krijgt in het nieuwe plan. 

Toegesneden woningaanbod

De woningvraag in veel middelgrote kernen komt grotendeels van starters en senioren. Die vragen andere woningen dan gezinnen. In Wonen op de tuin maken we betaalbaar aanbod: 25% sociale huurwoningen en 15% middeldure koopwoningen. 60% van het programma zijn koopwoningen in de vrije sector, waarvan enkelen als zelfbouwkavel.

 

Hendriks C&PO B.V.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.